Koop je eigen kerk terug

In Klarenbeek stond de Onze Lieve Vrouwe Ten Hemelopnemingkerk te koop. De laatste eucharistieviering werd er in 2014 gehouden. Nu hebben de parochianen uit het Dorp zelf de kerk gekocht. Daarbij hebben 300 Klarenbeekse gezinnen in totaal 85.000 euro gedoneerd.

Op 10 september vond de officiële opening plaats van het gebouw dat nu ‘Het Boshuis’ is gedoopt. Het gebouw heeft geen kerkelijke functie meer. Omdat het in 2015 is onttrokken aan de eredienst, mogen er geen officiële kerkdiensten meer worden gehouden.

Toch worden er nog wel bijeenkomsten, trouwerijen (zelf je pastor of ambtenaar meenemen) en begrafenisdiensten gehouden. De afgelopen maanden is er gewerkt aan een aula waar families bij opgebaarde overledenen afscheid kunnen nemen. Families hebben zelf een sleutel van de ruimte en kunnen er dus in wanneer ze willen.

Ondanks dat de kerk in Klarenbeek is onttrokken aan de eredienst, wordt er toch één keer per maand een bijeenkomst voor gelovigen gehouden. Niet onder leiding van een pastor of priester, maar de eigen geloofsgemeenschap. Een officiële eucharistieviering is uit den boze, omdat het kerkgebouw in Klarenbeek volgens het bisdom Utrecht geen gewijd gebouw meer is.

‘Die kerken zijn niet eens zo belangrijk, het gaat om het behoud van geloofsgemeenschappen. Die honderden kleine lokale gemeenschappen zijn waar de kerk op gebouwd is. Die moet je niet samen willen voegen tot 20 of 30 grote gemeenschappen, daar jaag je mensen de kerk mee uit.’

Oorspronkelijk bericht: OmroepGLD (18.09.2016)

Plaats een reactie